Land

I denna kategori hittar du 3 olika typer av rugbykängor! SG, AG och FG!

De tre typerna av rugbystövlar: SG, FG, AG

Rugby är en krävande sport som kräver rätt utrustning för att optimera prestationen och minimera skaderisken. crucial Bland den väsentliga utrustningen spelar skor en nyckelroll. De måste inte bara ge bra grepp och optimal stabilitet, utan också vara anpassningsbara till de olika spelunderlagen. De tre huvudtyperna av rugbyskor är SG (Soft Ground), FG (Firm Ground) och AG (Artificial Ground). Var och en av dessa kategorier uppfyller specifika behov beroende på förhållandena på planen. Låt oss ta en närmare titt på dessa tre typer av kängor.

SG (Soft Ground): För mjuka och leriga underlag

SG-skor är speciellt utformade för mjuk, fuktig och lerig terräng. durant Dessa förhållanden är vanliga på hösten och vintern, när regn gör rugbyplanerna särskilt hala och oförutsägbara.

Egenskaper:

 • Avtagbara dubbar: SG-skorna är försedda med avtagbara metalldubbar, ofta 6 till 8 per sko. autres Dessa dubbar är längre än dubbarna på stövlarna, i allmänhet mellan 12 och 21 mm. sol Den extra längden gör att dubbarna kan tränga djupt ner i det mjuka underlaget och ger ett överlägset grepp.
 • Klampens konfiguration: Stegjärnens layout är utformad för att maximera stabilitet och grepp. Klackarna är ofta strategiskt placerade för att förhindra halka och förbättra drivkraften under scrums och sprintar.
 • Anpassningsbarhet: Klampens längd kan justeras för att passa specifika fältförhållanden, vilket ger spelarna ytterligare flexibilitet.

Fördelar::

 • Överlägset gre pp: På leriga och våta planer ger SG- dubbarna ett oöverträffat grepp, vilket minskar risken för att halka.
 • Stabilitet: De ger utmärkt stabilitet, vilket är viktigt vid scrums och intensiva spelmoment.

FG (Fast mark): För torr, fast mark

FG-skorna är lämpliga för torra, hårda eller lätt fuktiga underlag. Dessa förhållanden är typiska för välskötta planer på sommaren eller i regioner där nederbörd är sällsynt.

Egenskaper:

 • Fasta dub bar: FG-skor har dubbar som är gjutna direkt i sulan. Dessa dubbar är tillverkade av plast eller gummi och är i allmänhet kortare än på SG-skor.
 • Spiklayout: Dubbarna är många och jämnt fördelade för att ge ett konstant grepp över hela fotens yta.
 • Lättvikt: FG-skor är ofta lättare, vilket förbättrar spelarnas rörlighet och snabbhet.

Fördelar: Mångsidighet:

 • Mångsidighet: De är idealiska för ett brett spektrum av markförhållanden, med undantag för mycket mjuk eller lerig mark.
 • Komfort: Dubbar av plast eller gummi är mindre aggressiva mot fötter och vrister, vilket minskar risken för stötskador.
 • Prestanda: FG-skornas lätthet och flexibilitet möjliggör snabba och smidiga rörelser, vilket är avgörande för spelare i backposition som behöver hög fart.

AG (Artificiell mark): För syntetiska planer

Konstgjorda eller syntetiska planer blir allt vanligare, särskilt i moderna anläggningar och för träningsändamål. AG-skorna är speciellt utformade för dessa underlag.

Egenskaper:

 • Korta och många dubbar: AG-skor har många korta dubbar, ofta av gummi eller plast. Den korta längden på dubbarna förhindrar att skorna sjunker ner för djupt i det syntetiska underlaget, vilket skulle kunna orsaka skador.
 • Spikfördelning: Dubbarna är placerade så att de ger ett jämnt grepp och minskar det förtida slitage på skorna som orsakas av den slipande ytan på konstgräsplaner.
 • Hållbarhet: De material som används för AG-skor är ofta mer motståndskraftiga mot nötning, vilket förlänger skons livslängd.

Fördelar:

 • Optimalt gre pp: På syntetiska underlag ger de många, korta dubbarna ett exceptionellt grepp utan risk för att skorna hakar fast för mycket, vilket kan vara farligt för lederna.
 • Komfort och skydd: AG-skorna är utformade för att ge maximal komfort och minska påverkan på lederna tack vare förbättrad stötdämpning.
 • Lång livslängd: Ökad motståndskraft mot nötning säkerställer att AG-skor fungerar bättre under längre tid, även vid frekvent användning på konstgräsplaner.

crucial Valet av rugbyskor ska optimera prestandan och garantera spelarnas säkerhet. SG-, FG- och AG-skor uppfyller alla specifika behov beroende på fältförhållandena. SG-skor är idealiska för våta och leriga planer och erbjuder överlägset grepp och stabilitet. FG-skor är idealiska för torr, fast terräng och ger utmärkt mångsidighet och optimal komfort. AG-skor är å andra sidan speciellt utformade för konstgjorda ytor och erbjuder hållbarhet och anpassat grepp.

Genom att förstå de specifika egenskaperna hos varje typ av sko kan spelarna göra ett välgrundat val som förbättrar deras spel samtidigt som skaderisken minskar. Oavsett om det gäller vintermatcher, träning på konstgräs eller sommartävlingar på torra planer finns det en rugbysko som passar alla situationer.